Hashimoto, depresja a otyłość

Hashimoto, depresja a otyłość

Otyłość stanowi wielkie wyzwanie dla krajów rozwijających się na całym świecie. Dotychczasowe badania wykazały, że otyłość wyraźnie wzrosła w ciągu ostatnich dwóch dekad, zwłaszcza w dużych miastach. Hormony tarczycy odgrywają ważną rolę w regulacji metabolizmu, więc wpływają na wydatek energetyczny, termogenezę oraz trawienie białek, węglowodanów i lipidów.

chorobie Hashimoto przewlekłe zapalenie autoimmunizacyjne może prowadzić do powolnego niszczenia/zwłóknienia tarczycy i w końcowych stadiach HT dochodzi do rozwoju objawów niedoczynności tarczycy. Dysfunkcja tarczycy również może prowadzić do otyłości albo do schorzeń związanych z otyłością, takich jak: zespół metaboliczny, nadciśnienie, hiperglikemia i dyslipidemia. Umiarkowane zmiany poziomu hormonów tarczycy są powszechne wśród osób otyłych.

Ostatnie badania wskazują na związek pomiędzy hormonami tarczycy, otyłością i zaburzeniami psychicznymi. Szczególnie nagromadzenie tłuszczu u osób otyłych powiązane z otyłością centralną i powoduje szeroki zakres zaburzeń metabolicznych. Także badania kliniczne wykazały, że depresja jest istotnie związana z poziomem glukozy we krwi, HOMA-IR (wskaźnik, który wykorzystuje się do określenia insulinooporności), profilem lipidowym i BMI.

Przyrost masy ciała może być powiązany z zmienionymi „hormonami głodu” (np. greliną) i hormonami sytości (np. leptyna i peptyd YY [PYY]), które mogą pozostać zmienione nawet przez rok po zakończeniu dietoterapii. Niektóre osoby mogą zajadać stres i stosować taką strategię jako radzenie sobie z czynnikami psychologicznymi. Następnie zmniejszona ilość lub jakość snu może powodować przyrost masy ciała, prowadzić do zachwiania równowagi apetytu i zwiększenia chęci na wysokokaloryczne jedzenie, a także wzmożona reaktywność osi podwzgórze-przysadka może prowadzić do wyższego poziomu kortyzolu, co w kolejności powoduję otyłość.

Czynniki środowiskowe:

  • stres,
  • nadmierną ilość jodu w pożywieniu,
  • niedobór selenu w codziennej diecie,
  • palenie papierosów,
  • infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • płeć.

U pacjentów z otyłością należy jednocześnie zwrócić uwagę na czynniki psychiczne. Liczne badania wykazały, że depresja jest powiązana z otyłością. Nie jest to zaskakujące, skoro zmiany w spożyciu pokarmów są uważane za objawy depresji. Również zaburzenia lękowe są powszechnie powiązane z otyłością. Zaburzenia z kompulsywnym objadaniem się cechuje się epizodami nawracającymi obżerania się, w których spożywa się więcej pokarmu niż jest to prawidłowe dla większości ludzi, gdzie poczucie braku kontroli i niepokoju odgrywają ważną rolę.

Konieczna jest interwencja żywieniowa, która ma na celu wyciszyć układ immunologiczny, poprawić funkcjonowanie błon śluzowych jelit oraz wsparcie psychologiczne.

Celem dietoterapii jest:

  • Optymalizacja układu odpornościowego i nerwowego.
  • Remisja choroby autoimmunologicznej.
  • Regeneracja tarczycy, wątroby, nadnerczy.
  • Uzupełnienie niedoborów odżywczych.
  • Poprawa wchłaniania i stanu jelit.

Co należy zrobić w pierwszej kolejności:

  • Wykluczamy z pożywienia tzw. trigger foods.
  • Unikać stosowanie NLPZ, inhibitorów pompy protonowej.
  • Nazywana wersją diety PALEO, systemu odżywiania opartego na produktach spożywczych do których dostęp miał człowiek żyjący w paleolicie (mięso, podroby, tłuszcz zwierzęcy, jaja, wykluczenie zbóż).

Wykluczamy:

  • mleko i nabiał
  • jaja
  • strączkowe
  • gluten i zboża
  • orzechy i pestki

Goitrogeny

W pożywieniu należy ograniczyć produkty zawierające substancje goitrogenne (wolotwórcze).  Są to związki antyodżywcze, hamujące wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Związki te mogą wiązać się z jodem i hamować syntezę hormonów tarczycy. Mimo to umiarkowane spożywanie wymienionych produktów w diecie pacjentów z niedoczynnością tarczycy nie jest całkowicie zakazane, ponieważ są one źródłem innych niezmiernie ważnych substancji odżywczych, jak witaminy i składniki mineralne. Obróbka termiczna może obniżyć zawartość goitrogenów do ok.30%.

Całkowite eliminowanie tych produktów z pożywienia nie jest konieczne, ponieważ dostarczają one także innych niezmiernie ważnych substancji odżywczych, jak witaminy i składniki mineralne.

Silne goitrogeny (nie więcej niż porcja/t): bok choy, brokuły, brukselka, kalafior, jarmuż, gorczyca, rzodkiewka, brukiew, kalarepa, soja, mleko sojowe, lecytyna sojowa, tofu.

Słabsze goitrogeny (nie więcej niż 3 -4 porcje/t): pędy bambusa, brzoskwinie, proso, orzeszki ziemne, gruszki, orzeszki pinii, szpinak, truskawki, słodkie ziemniaki.

Aktywność fizyczna

– zalecana codzienna i regularna umiarkowana aktywność fizyczna. Spacer codzienny nie mniej 1 godziny.
– zalecano uziemienie 15-20 min codzienne. Wpływ uziemienia na zdrowie i samopoczucie – dają zastrzyk energii, relaksują ciało oraz pozwalają uspokoić myśli.
– na 2 godziny przed snem należy unikać telewizora, komputera oraz komórki.
– ważne – sen nie mniej niż 8 godzin!

Opracowanie:

mgr Lesya Sowińska
Dietoterapeuta CM ARNICA

Źródła:

Du, F.-M., Kuang, H.-Y., Duan, B.-H., Liu, D.-N., & Yu, X.-Y. (2019). Effects of thyroid hormone and depression on common components of central obesity. Journal of International Medical Research, 030006051985162. doi:10.1177/0300060519851624

Van der Valk, E. S., van den Akker, E. L. T., Savas, M., Kleinendorst, L., Visser, J. A., Van Haelst, M. M., … van Rossum, E. F. C. (2019). A comprehensive diagnostic approach to detect underlying causes of obesity in adults. Obesity Reviews. doi:10.1111/obr.12836

Emilia Sykut-Domańska, Dietetyka NS 2019-2020. Wykład „Choroby autoimmunizacyjne – ogólna charakterystyka / Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych tarczycy”.

UA EN PL
Przejdź do zawartości