Pokarmy na szczęście:
Czy wiecie, że umiejętność mierzenia się z czekającymi wyzwaniami i optymistyczne patrzenie na świat zależy od sposobu odżywiania? W dostępie do radości życia mogą nam pomóc różne produkty żywnościowe. Co zrobić żeby ta metoda była skuteczna? Pokarmy na szczęście trzeba spożywać regularnie!
Oto 10-ka, do której zaliczają się produkty szczęścia:
1. Co korzystnie wpływa na nastrój i pamięć – olej z wątroby dorsza! Znany jest jako wspomagacz wzrostu i intelektualnego rozwoju dzieci, również dostarcza witaminę D, której tak bardzo nam brakuję zimą. Niedobory witaminy D bardzo często stwierdza się u osób cierpiących na nerwicę i depresje. Masz psychicznego dołka – tylko jedna łyżka już może być pierwszym krokiem do wyjścia z niego.
2. Papryka – jest źródłem antyoksydantów m.in. witaminy C. Oprócz witaminy C w papryce znajdziemy też witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B. Papryka jest doskonałym źródłem potasu, ponadto szczególnie bogata w witaminę B1, a niedobór tej witaminy może otworzyć drzwi do pojawienia się depresji.
3. Ukochane pomidory – ich sekret – likopen. Przeciwutleniacz, bardzo pomocny w walce z starzeniem się i z depresją. A także bogaty w selen (pierwiastek śladowy) – pomaga zmniejszyć stres oraz zachować dobre samopoczucie.
4. Mazzarelle dodajemy do pomidorów. Wybrać należy odmianę di bufala. Związek, który ona zawiera, w wyniku reakcji chemicznej pozwala uwolnić serotoninę, znaną jako hormon szczęścia.
5. Indyk – zawiera tryptofan, jest jednym z najważniejszych aminokwasów oraz jest jednym z ulubieńców naszego mózgu, posiada relaksacyjne właściwości. Tryptofan pomaga w leczeniu bezsenności, a nawet zaburzeń lękowych. Odpowiada za regulację funkcji takich jak sen, jest prekursorem neurotransmiterów, takich jak serotonina i melatonina. Wiadomo, że zdrowy sen jest niezbędny dla dobrego samopoczucia.
6. Parmezan – zawiera również tryptofan, kótry wpływa na produkcje serotoniny.
7. Na motywacje i przywrócenie energii zalecane są szparagi. Są warzywami niskokalorycznymi, bogatymi w kwas foliowy (wspierający obudowę i budowę nowych komórek), witaminę C, E, A (wspierające odporność organizmu i pomagające w odbudowie skóry i paznokci), wapń, fosfor, potas (wspierające mineralizację kości i zębów, mają też działanie moczopędne z połączeniu z asparganinę zawartą w szparagach), beta-karoten, magnez, sód, żelazo, inulinę zapewniające sprawniejsze działanie układu pokarmowego.
8. Pełna magnezu, wspaniałe pomoże nam w walce ze stresem soczewica. Gdzie stres, tam też produkcja w organizmie kortyzolu, a on szczególnie posiada właściwość redukować syntezę serotoniny, tak znanym hormonu szczęścia – amina biogenna, jest hormonem tkankowym i ważnym neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym. Masz zły humor – zamień go na porcje soczewicy!
9. Komosa ryzowa (quinoa) – kolejny naturalny środek antydepresyjny. Przyszła do nas od Inków (uważają quinoa za święte ziarno), posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. A słuchaliście żeby Boliwijczycy albo Ekwadorczycy tracili ducha?
10. Jabłka – działają uspakajająco i dodają energii. Dzięki zawartej w nich kwercetynie mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, zapobiega także w powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Badania pokazują, że udar mózgu rzadziej występuje u ludzi z dietą bogatą w jabłka. Spożycie jabłek wzmacnia kości, zapobiega osteoporozie, hamuje rozwój próchnicy i wzmacnia naturalną odporność. Należy jednak pamiętać, że zawierają one znaczącą ilość cukrów prostych, dlatego też ich spożycie powinno być mniejsze niż warzyw.
Zadbaj o Siebie i o swoich bliskich!
Opracowała Lesya Sowińska – Dietoterapeuta Centrum Medycznego ARNICA na podstawie książki Michaela Cymesa „Twój Mózg”.