Post leczniczy przed Świętami

Boże Narodzenie.

Zdaniem specjalistów święta w dobie pandemii COVID-19 mogą być dobrą okazją do różnych  zmian m. in. sposobu odżywiania się, stylu życia oraz ćwiczeń. Bardzo ważne jest jednocześnie dbać o zdrowie psychiczne.

Święta Bożego Narodzenia w Polsce rozpoczynają się wigilijną uroczystością 24 grudnia i trwają do 26 grudnia. Tradycyjnie wpisane jest wielogodzinne biesiadowanie przy bogato zastawionym stole. Wieczerza wigilijna składa się najczęściej z 12 potraw, które w różnych regionach Polski nieco się różnią, jednak zwykle są to dania takie jak: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, kompot z suszonych owoców, zupa migdałowa, czyli z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Kolejne dni świąt Bożego Narodzenia cechuje także bardzo długie rodzinne spożywanie posiłków, na ogół wysokokalorycznych, uwaga,  przy równoczesnej minimalnej aktywności fizycznej.

W polskich doniesieniach dotyczącym kaloryczności posiłków w okresie świąt Bożego Narodzenia zaobserwowano, że średnie  spożycie kalorii to około 2400 kcal dziennie a średni przyrost masy ciała o 420 g.

Gwałtownemu przybieraniu na wadze w okresie świątecznym można zapobiec!

Zapraszamy na konsultacje i  badanie składu ciała analizatorem firmy TANITA w Centrum Medycznym Arnica. Analiza bioimpedancji elektrycznej (BIA, bioelectrical impedance analysis) stanowi wiarygodny, nieinwazyjny, bezpieczny i przede wszystkim skuteczny sposób badania składu ciała u osób zdrowych i chorych.

Monitorowanie składu ciała dostarcza wyczerpujących informacji dotyczących wpływu nawyków żywieniowych oraz stylu życia na organizm.

Specjalistami stwierdzono, że kontrolowanie pacjentów w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku, telefonicznie lub za pomocą poczty elektronicznej sprawia, że przyrost masy ciała jest u nich mniejszy niż u badanych pozostawionych bez kontroli.

Ojciec medycyny, Hipokrates, powiedział: „Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna – wszystko z umiarem”. Post, czyli głodówki lecznicze to popularny temat na portalach związanych ze zdrowym trybem życia, a powstrzymywanie się od jedzenia jest głęboko zakorzenione w naszej historii i kulturze. Czasem specjaliści  nazywają głodówkę „starożytnym sekretem” utraty wagi.  Z całą pewnością jest to starożytna technika znana tysiące lat temu. Post jest tak stary jak ludzkość i o wiele starszy niż inne diety.

Dlaczego tyjemy?

Gdy jemy, przyswajamy więcej energii z posiłku i nie możemy ją od razu spożytkować. Część tej energii pozostaje odłożono  na później. Kluczowym hormonem biorącym udział zarówno w odkładaniu,  jak i wykorzystywaniu energii z pożywienia jest  insulina. Jej poziom podnosi się w wyniku jedzenia. Węglowodany, a także białka stymulują produkcję tego hormonu w organizmie.

Insulina ma dwie kardynalne funkcje. Pierwsza sprawia, że organizm może natychmiast spożytkować energię z jedzenia (węglowodany są wchłaniane i natychmiastowo zamieniane w glukozę, podnosząc poziom cukru we krwi). Dzięki insulinie glukoza trafia bezpośrednio do większości komórek organizmu i właśnie tam jest wykorzystywana jako źródło energii.

Druga funkcja insuliny to wpływ na magazynowanie nadwyżki energii. Organizm odkłada pozyskaną energię na dwa sposoby. Cząsteczki glukozy łączą się w długie łańcuchy glikogenu i są przechowywane w wątrobie. Mimo wszystko narząd ten ma swój limit glikogenu, który może przyjąć. Po jego przekroczeniu glukoza zamieniana jest w tłuszcz. Ten nowo powstały tłuszcz może być przechowywany w wątrobie albo w postaci tłuszczu  w organizmie. Przemiana glukozy w tłuszcz jest procesem o wiele skomplikowanym niż przechowywanie jej w postaci glikogenu i organizm nie ma ograniczeń w produkcji tłuszczu.

Wielu pacjentów z cukrzycą typu 2 jest chorobliwie otyłych i ma dużą insulinooporność. Najszybszym i najskuteczniejszym sposobem obniżenia insuliny i insulinooporności jest głodówka. Nie ma sobie równych w przeciwdziałaniu dłuższym okresom zatrzymania spadku wagi w trakcie odchudzania i redukowaniu zapotrzebowania na insulinę.

Głodówka nie ma określonej długości, ale ponieważ technicznie jest to czas powstrzymywania się od jedzenia, to między posiłkami też pościsz. W ten sposób można pościć pomiędzy kolacją a śniadaniem następnego dnia, czyli jakieś 12 godzin.

Jaki zalety głodówki leczniczej?

Najbardziej oczywistą zaletą głodówki to utrata masy ciała. Niegdyś ludzie często pościli w celach zdrowotnych, taki okresy postu były „oczyszczeniem” lub „odtruwaniem” . Możliwość w naturalny sposób usuną z organizmu toksyny, a nawet będą miały korzystny efekt odmładzający.

Zalety głodówki:

– Poprawia jasność umysłu i koncentracje.
– Wywołuję utratę wagi i tkanki tłuszczowej.
– Obniża poziom cukru we krwi.
– Polepsza wrażliwość na insulinę.
– Dodaje energii.
– Przyspiesza spalanie tłuszczu.
– Obniża poziom cholesterolu we krwi.
– Zapobiega chorobie Alzheimera.
– Wydłuża życie.
– Odwraca proces starzenia.
– Zmniejsza stany zapalne.

Post przerywany jako forma głodówki leczniczej to m.in.:

1. Głodówka przerywana 12 godzin.
2. Głodówka przerywana 18 godzin.
3. Głodówka przerywana 24 h.

Głodówka okresowa, przerywana i wydłużona są  elementami  zdrowego sposobu odżywiania. Na ten proces składają się jedzenie (odżywianie) oraz brak jedzenia (post). Nie można pościć bez końca, dlatego zbilansowane pożywienie jest konieczne

Głodówka, post przerywany –  jest to bardzo intensywny program i należy go przeprowadzać jedynie pod  kontrolą lekarza, dietoterapeuty.  Jeżeli pacjent przyjmuję leki, należy dostosować ich dawkę przed rozpoczęciem diety. W zależności od rodzaju głodówki zalecamy codzienne zażywanie preparatu multiwitaminowego, aby zapobiec niedoborom mikroelementów. Lekarz może również dla pewności zlecić pacjentowi częste badania krwi.

Bardzo ważna jest odpowiednia dawka ruchu w okresie Świąt i wręcz niezbędnym elementem służącym dobremu zachowaniu zdrowia.

Zadbaj o zdrowie swoje i swoich bliskich, o formę fizycznej i psychicznej! Jeżeli nie wiesz jak to zrobić – serdecznie zapraszamy na konsultacji do naszych specjalistów w CM Arnica! Oferujemy Dietoterapia, Psychologia, Rehabilitacja i in.

Kawa Kuloodporna w dniach postu.

Kawa kuloodporna stała się bardzo popularna. Można ją pić raz dziennie w dni postu, aby zaspokoić głód. Najlepiej pić w czasie od przebudzenia do normalnej godziny obiadu (jeśli obiad nie jest przewidziany w programie).

Czas gotowania: 2 minuty  Porcje: 1 filiżanka

Składniki:

1 filiżanka zaparzonej kawy
1–2 łyżki stołowe oleju kokosowego lub  oleju z trójglicerydami o średnich łańcuchach
1–2 łyżki stołowe masła
1–2 łyżki stołowe tłustej śmietany (co najmniej 36%)

Wykonanie:

1. Do kawy dodaj po jednej części oleju kokosowego, masła i śmietany.
2. Wymieszaj blenderem ręcznym, aż otrzymasz jednolitą konsystencję

Dietoterapia – zarezerwuj wizytę w przychodni CM ARNICA – zapewniamy najwyższą jakość usług, nowoczesny sprzęt medyczny i krótkie terminy.


Źródło:

Małgorzata Napierała i Lilianna Majkowska, 2011. Święta, posty, wakacje i weekendy
— ich wpływ na sposób odżywiania i zmianę masy ciała. ISSN 1640–8497

http://matejkopolishschool.com/pliki/Wigilia%20Bozego%20Narodzenia.pdf

Jason Fung i Jummy Moore, 2016. Głodówka krok po kroku. Galaktyka sp. z o.o. ISBN: 978-83-7579-665-0

Opracowanie:

mgr Lesya Sowińska
Dietoterapeuta CM ARNICA

UA EN PL
Przejdź do zawartości