Najlepszą regeneracją żywieniową dla organizmu jest post.
Od naszego odżywiania i o ilości posiłku zależy po jakim czasie nadchodzą zmiany w organizmie. Większe posiłki i o zwiększonej zawartości węglowodanów spowodują przesunięcie tych zmian w czasie. Po świętach zalecana głodówka przerywana.
Zalety głodówki:
– Poprawia jasność umysłu i koncentracje.
– Wywołuję utratę wagi i tkanki tłuszczowej.
– Obniża poziom cukru we krwi.
– Polepsza wrażliwość na insulinę.
– Dodaje energii.
– Przyspiesza spalanie tłuszczu.
– Obniża poziom cholesterolu we krwi.
– Zapobiega chorobie Alzheimera.
– Wydłuża życie.
– Odwraca proces starzenia.
– Zmniejsza stany zapalne.
Zaleca się zastosować:
Głodówka przerywana 12 godzin: w ciągu 12 godz., w organizmie następuję stan metaboliczny zwany ketozą – zaczyna się proces rozkładania tłuszczu i spalanie kwasów tłuszczowych. Podczas postu ciała ketonowe wytwarzane przez wątrobę częściowo zastępują glukozę jako paliwo dla mózgu, a także innych narządów. Udowodniono że użycie ketonów przez mózg jest jednym z powodów, dla których często wywnioskuje się, że post dobrze wpływa na jasność umysłu oraz pozytywny nastrój.
Głodówka przerywana 18 godzin: po 18 godzinach organizm przychodzi w tryb spalania tłuszczu, przyspiesza szlaków zniszczenia stresu m. in., zmniejszają stany zapalne.
Głodówka przerywana 24 h: w ciągu 24 h komórki coraz częściej przetwarzają stare substraty i rozkładają błędnie sfałdowane białka powiązane z chorobą Alzhejmera oraz innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.
Postępuje w organizmie proces autofagii, a autofagia jest ważnym przebiegiem odmładzania komórek i tkanek.
Lesya Sowińska,
Dietoterapeuta CM Arnica